Friday, May 05, 2006

Kokular

Kokular her taraftan gelirler burnumuzdan içeri girip beyinde gerkli yerleri uyandırmasına asla engel olamayız peki kokular sadece beynimizde kötü bir koku iyi bir kokumu dürtülerini uyandırır?? Bence kokular hayatımızda yaşadığımız anılarıda hatırlatır. Yeni aldığımız bir defter ilk okul orta okul lise bütün o ilk başlangıçları hatırlatmazmı yada durduk yere gelen bir kan kokusu neleri hatırlatır bana çok şey hatırlatıyor. Yana ateşin kokusu ne güzel anıları vardır bende... Geceleyin kalkıp bardakların olduğu dolabı açtığımda burnuma gelen tutkal kokusu o dolapların montaj gününe geri götürü beni.. Yada mazot kokusunun yaz tatillerinde tekne de yaşadıklarımı getirir aklıma. Kokular anıların anahtarı olabilir diye bilirmiyiz? Bence diye biliriz...

2 comments:

Elrond said...

Sonuçta ikisi de birşeyler hatırlatır bize.Ama iyi kokunun daha mutlu anılarımızı canlandırdığı kesin.=)Ben de mazot kokusu duyduğumda hep yazlığa giderken geçirdiğim gemi yolculuklarını hatırlarım.

Yine de kokuların düşünceyi harekete geçirerek ruh halimizi değiştirmesi çok ilginç.İnsanoğlunun ilginç bir ayrıntısı daha.

Aslı "TILSIM" Palabıyık said...

Bir kitapta dedektif, olayı anımsamayan bir kişiye(olay 15 yıl önceydi) papatya esansı koklatmıştı o farketmeden. Adam gençliğinde (ve olayın olduğu zamanlarda) bir papatya bahçesindeydi. Ve birden tüm hafızası canlandı, herşeyi görüyor gibi anlattı.

Sanırım beyin, bir olay yaşarken dinlediğimiz şarkıyı, duyduğumuz kokuları yada bir rengi bu olaya bağlıyor. Kitabın arasına konan renkli post-itler gibi, bunlardan biriyle karşılaştığımızda anı kitabımızın o sayfasına yazdığımız olayı açıyor, olayı kolayca hatırlıyoruz.

 

Darkness Of My Mind © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness